V tem tednu smo vstopili v Evropski teden mobilnosti, ki traja od ponedeljka 16. septembra do nedelje 22. septembra.

V vrtcu smo se z navdušenjem pripravljali nanj. Za otroke in starše smo izvedli različne dejavnosti, ki so se prepletale z letošnjo rdečo nitjo projekta »Udoben javni prostor – za vse.«

 

V okviru projekta smo v vrtcu izvajali različne aktivnosti, ki so otroke in starše spodbujale k alternativnim oblikam potovanj v vrtec (kot je: pešačenje do vrtca, vožnja s skiroji in poganjalci, vožnja s kolesom ali kombiniran način potovanja (pol poti opravljene z avtomobilom, zadnjih 200m pa pešačenje).  Z njimi smo želeli izboljšati zrak v okolici vrtca, povečati varnost pred ustanovo in spodbujat gibalno aktivnost otrok. Otrokom smo v petkovem dopoldnevu, zadnji dan pred omenjenim tednom, s pomočjo ročne lutke predstavili zgodbo o belem zajčku, ki ima od izpušnih plinov umazan kožušček. Skozi razgovor so otroci prišli do rešitve kako bi mu pomagali. Vzgojitelji smo predlagali igro o belem zajčku (na njegov siv kožušček smo lepili bele kroge, če smo v vrtec pripotovali v enih od alternativnih oblik potovanj). Igro smo popestrili s tekmovalnim duhom, in sicer katera od skupin bo v tem tednu najuspešnejša.

Ostale izvedene aktivnosti tega tedna:

  • Od 16. 9. do 20. 9. 2024 JUTRANJE RAZGIBAVANJE
  • Od 16. 9. do 20. 9. 2024 IGRA BELI ZAJČEK
  • Ponedeljek, 16. 9. 2024, PO POTEH NAŠE NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE – MINI K24 (Oddelki so se na določen dan zbrali pred začetno tablo, kjer smo otrokom predstavili igro raziskovanja našega gorovja v okolici Črne. Iskali smo natančno določene table in si ogledali njihove simbole in legende.)
  • Torek, 17. 9. 2024, USTVARJALNE DELAVNICE
  • Sreda, 18. 9. 2024, RISANJE S KREDO PO TALNIH POVRŠINAH ZA VRTCEM IN MALI VAŠKI DETEKTIVI (Razdeljevanje letakov, ki so jih otroci pobarvali: Hvala, ker parkirate pravilno. Pohvala za pešačenje.)

 

  • Četrtek, 19. 9. 2024, SPRETNOSTNI POLIGON S POGANJALCI, KOLESI IN SKIROJI NA IGRIŠČU ŠOLE IN ZA VRTCEM
  • Petek, 20. 9. 2024, PEŠBUS V VRTEC