Spoštovani starši, čas hitro beži in globoko smo zakorakali v jesen in s tem že v tretji mesec novega vrtčevskega leta. Jesen nas razvaja s svojimi barvami, pa tudi s pestrim izborom raznolikih jesenskih dobrot, ki bogatijo naše krožnike. Zaloge svežega sadja in zelenjave se vidno praznijo in nas vabijo, da jih izkoristimo, še preden se jesen prevesi v zimo, ter jih nekaj shranimo (na različne načine) tudi za hladnejše dni.

 

V upanju, da ste preizkusili naš recept meseca oktobra, ČOKO KAŠO, in dobili še kakšno idejo za pripravo ajdove kaše ali podelili izkušnjo s svojim otrokom in tako gradili temelje zdravih prehranjevalnih navad, vam danes predstavljamo nov recept oz. novo priložnost, da prebudite kuharske mojstre v sebi in iz zdravih in okusnih sestavin pripravite jesensko poslastico.

Danes izpostavljamo tri živila, KROMPIR, BUČO in ZELJE. Vsa sodijo v skupino zelenjave, pripravimo pa jih lahko na nešteto načinov, v različnih oblikah in kombinacijah, mogoče pa jih je tudi skladiščiti za daljše obdobje. Vključimo jih lahko v skoraj vse obroke in vrste jedi – juhe, kot priloge, glavne jedi ali sladice (ste že slišali za bučni ali zeljni »štrudl«?).

Naj vam nanizamo nekaj idej za uporabo ZELJA  v različnih jedeh in kombinacijah:

  • sveže zelje v solati s korenjem ali kuhanim krompirjem (lepa barvna kombinacija in tudi zdrava, saj telo vitamin A v kombinaciji z oljem lažje izkoristi);
  • list zelja kot dekoracija za namaz ali listi svežega zelja kot prigrizek;
  • zeljna juha (v kombinaciji s korenjem, krompirjem, bučo, rezanci, fižolom – možnosti so neštete);
  • dušeno zelje kot priloga h krompirjevim svaljkom, mesu, mlincem, itd.;
  • zeljne krpice (sladko zelje s testeninami, ki jih imajo otroci sicer radi in jih hitro sprejmejo);
  • zeljni »štrudl« za sladico;
  • kislo zelje, ki ima tudi daljšo obstojnost in ga lahko uporabimo v solati, za jedi na žlico (segedin, jota) ali kot prilogo.

Vsestransko je uporabna tudi BUČA. Iz nje lahko pripravimo odlično kremno juho, dušena je dobra  kot priloga (lahko z jajčko), iz nje lahko pripravimo dobro zelenjavno omako (ki jo postrežemo z rižem, kus kusom, ajdovo kašo, kot preliv za testenine) ali bučni zos. Buče pa lahko uporabimo tudi za sladico v kompotu, narastku, »štrudlu« ali celo čokoladnemu pecivu.

KROMPIR je pri nas priljubljena in v prehrani pogosta sestavina, zato verjamemo, da za njegovo pripravo dodatnih predlogov ne potrebujete. Odličen je, saj ga otroci navadno radi sprejmejo, za kombiniranje s sestavinami, ki jih imajo otroci manj radi (predlog: v pire krompir prihodnjič dodajte še malo cvetače, ki se z njim barvno odlično zlije, na okus ne vpliva bistveno, doda pa vitamine in druge koristne snovi). 

 

Še vedno vztrajamo pri izzivih, ki zahtevajo našo naslovitev na področju prehranjevanja predšolskih otrok:

  1. ozaveščenost občanov (staršev predšolskih otrok) o uravnoteženi prehrani;
  2. predstavitev manj poznanih jedi in sestavin, ki imajo pomembno vlogo pri razvoju in rasti otroka, a jih, glede na podatke izvedene ankete, otroci težje sprejmejo v prehrano;
  3. izboljšanje prehranjevalnih navad otrok ob enotnem delovanju VIZ in staršev v domačem okolju.

Z namenom doseganja zadanih ciljev smo za vas pripravili kartice z recepti in koristnimi informacijami o sestavinah jedi, pri čemer smo se osredotočili na vključitev sestavin, ki jih otroci težje sprejmejo v svojo prehrano, hkrati pa so glede na prehranske smernice ključnega pomena za njihov razvoj in zdravje. Naš cilj je s predlogi manj poznanih jedi združiti za otroke težje sprejemljive (ali nepoznane) sestavine in sestavine, ki jih imajo otroci radi, v okusne in hranljive jedi, v upanju, da bodo ob pravilni predstavitvi in motivaciji otroci te sestavine raje sprejeli v svojo prehrano.

S tem dopisom predstavljamo živila iz skupine  ZELENJAVA, ki jo izpostavljamo kot pomemben vir različnih vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in antioksidantov.

Glede na to, da že diši po snegu in toplih jedeh, vam s portala prehrana.si ponujamo še naslednji članek:  https://www.prehrana.si/clanek/572-kislo-zelje-in-repa

 

Za vas smo pripravili recept za JESENSKI NARASTEK, jed, ki je otrokom sicer dobro poznana, v naši različici pa jo pripravite iz različnih vrst zelenjave. Recept vam omogoča tudi, da se sami poigrate z okusi in vanj dodate poljubne sestavine (mleto meso, druge vrste zelenjave ali ga celo obogatite z jabolko). Želimo si, da otroci jed hkrati poizkusijo tako v vrtcu, kot tudi v domačem okolju – večkrat, kot se z njo srečajo, hitreje in lažje jo bodo sprejeli v svojo prehrano. Recept je prilagojen na način, da lahko otrok ob pomoči starša/odrasle osebe sodeluje pri njeni pripravi. Predlog jedi je bil hkrati predlagan tudi osebju v vzgojno izobraževalnem zavodu in sovpada s smernicami zdravega prehranjevanja.

 

Tukaj prilagamo povezavo, na kateri lahko najdete recept za jed, na zadnjo stran pa smo dodali še koristne informacije o sestavinah, ki vam povedo, zakaj je uvedba jedi v prehrano vaših otrok tako pomembna.

2_RECEPT – JESENSKI NARASTEK

 

Ni odveč pogosto poudarjati, kako pomembna je uravnotežena prehrana v vrtcu in predvsem v domačem okolju. Naša skupna želja je vzpostavitev zdravega življenjskega sloga otrok in zgraditev dobrih temeljev za njegovo ohranitev in prenos v nadaljnje življenje. Pri tem pa je pomembno usklajeno osveščanje staršev, strokovnega osebja in motivacija predšolskih otrok za dosego skupnega cilja – vnos uravnoteženega in zdravega načina prehranjevanja v življenje naših najmlajših. Kot lahko dobra hiša stoji le na trdnih temeljih, je tudi zdravje naših otrok v prihodnosti, ki prinaša številne izzive, odvisno od temeljev zdravih življenjskih navad, ki jih, ob našem zgledu, oblikujejo v otroštvu.

Vabimo vas, da s skupnimi močmi postavimo dobre temelje prehranskih navad naših otrok in jim s tem omogočimo zdravo prihodnost.

Lep pozdrav,                                                      

                                                                                      Helena Pavlič

v imenu Skupine za prehrano na NIJZ OE Ravne